filosofere sammen

EN FRITTSTÅENDE ORGANISASJON FOR Å FREMME DEN FILOSOFISKE SAMTALEN I SAMFUNNET

Hjem
Barn og unge
Voksne
Gruppesamtaler
Konsultasjoner
Foredrag m.m.
Samtale-arenaer
Forum
Presseklipp
Kurs og utdanning
Nyttige lenker
Om oss
Meld deg inn!

Konsultasjoner

Aktuelt:

Dialogisk praksis er blitt høgskolestudium. Høsten 2011 startet Høgskolen i Buskerud et nytt, tverrprofesjonelt studietilbud kalt dialogisk praksis. Studiet er utviklet i samarbeid med Norsk selskap for filosofisk praksis (NSFP). Les mer.

Filosofiske konsultasjoner kan forebygge psykisk sykdom. Dette hevder filosofisk praktiker Morten Fastvold i en kronikk i avisa Dagens Medisin nr. 19/2009. Der betrakter han filosofisk praksis som et egnet lavterskeltilbud for det psykiske helsevernet. Les kronikken (pdf)


Hva er filosofiske konsultasjoner?

Personlige problemer og livets store og små spørsmål kan gjerne drøftes med en filosof. En gruppe universitetsutdannede filosofer som kaller seg filosofiske praktikere, tilbyr én-til-én-konsultasjoner til dem som trenger noen å snakke med.

Filosofiske praktikere har en toårig etterutdanning fra Norsk selskap for filosofisk praksis (NSFP), som også organiserer filosofiske praktikere og har utarbeidet etiske retningslinjer for deres virksomhet. For å bli filosofisk praktiker må man ha en mastergrad i filosofi eller idéhistorie.

Dialog, ikke terapi

Gjennom en åpenhjertig og undersøkende dialog vil filosofiske praktikere hjelpe sine samtalepartnere til å filosofere over det som kjennes vanskelig, uklart eller meningsløst. Når livet byr på sine utfordringer, kan det være riktig å få hjelp til å se nye perspektiver på det man sliter med.

Filosofiske praktikere opererer ikke med diagnoser eller terapeutiske metoder, men fokuserer på de tankene klienten − eller gjesten, som er betegnelsen de heller bruker − legger fram. De vil stimulere gjesten til kreativ tenkning rundt livets muligheter, slik at han/hun kan se sin situasjon i et nytt lys og dermed oppnå større klarhet.

Lange tradisjoner

Å filosofere sammen over livets problemer er det lange tradisjoner for. Antikkens filosofer var sin tids terapeuter for dem som ønsket sjelefred og lykke. Helt fram til psykologien oppsto som en egen vitenskap på slutten av attenhundretallet, var det presten og (der det fantes) filosofen folk gikk til med sine problemer. Da visste man at den gode samtalen kunne være til stor hjelp og fremme ens personlige utvikling.

Filosofiske praktikere har gjenopplivet og modernisert denne tradisjonen. I dagens samfunn, der psykiske lidelser brer stadig mer om seg, vil filosofiske konsultasjoner kunne være et viktig, forebyggende lavterskeltilbud.


Filosofisk praksis-treff i Nederland

Annethvert år arrangeres en internasjonal konferanse for filosofisk praksis. Den tiende i rekken ble avholdt i Leusden, Nederland, 11.−14. august i 2010.

Drøyt 150 deltakere, ni av dem fra Norge, møttes til fire dager med forelesninger og workshop-er i Spinozas hjemland. Les mer

 

Bildet: Konferansens president Ruud Meij lærer deltakerne fire utvalgte nederlandske ord.

eksempelbilde

Hva skjer?

ANNONSER:

norsk selskap for filosofisk praksis

Design og produksjon
for web og trykk - se www.molbach.no

din annonse her?
 Nettredaktør:
 Morten Fastvold
e-post

Webdesign: Elisabeth Mølbach Design (2010) www.molbach.no

Valid HTML 4.01 og CSS!